O nama

Preduzeće LIVNICA "POŽEGA" je osnovano 1948. godine, a osnovni program predstavljala je proizvodnja odlivaka od sivog liva.

 

Početkom sedamdesetih godina, osnovni proizvodni program proširuje se novim, proizvodnjom umetaka kočionih papuča od sivog liva za železnički saobraćaj i ostala šinska vozila, što je i danas osnovna delatnost ove fabrike.

Kapacitet fabrike je 10 000 tona odlivaka od sivog i nodularnog liva godišnje.

 

Proizvodni program fabrike obuhvata sledeće:

• Odlivci za vagonogradnju od sivog liva za putničke i teretne vagone, lokomotive, železnički saobraćaj, tramvaje i ostala šinska vozila - umetci za kočione papuče

• Proizvode od kompozitnih bezazbestnih materijala - kočione umetke i ferode

• Odlivci za vodovod i kanalizaciju

• Mašinski odlivci od sivog i nodularnog liva

 

U avgustu 2012. godine otvoren je novi pogon Livnice u kojoj smo, u saradnji sa Nemačkom firmom "Bremskerl" i po njenoj licenci, počeli proizvodnju kočionih umetaka i feroda od kompozitnih bezazbestnih materijala.

 

Prateći savremene trendove u oblasti kočenja, Livnica "Požega" je potpisala ugovor o transferu tehnologije sa Bremskerl-om radi proširenja svog proizvodnog programa.

Nova fabrika proizvodi sve vrste kočionih umetaka od kompozitnih bezazbestnih materijala u raznim dimenzijama i u kvalitetu "LL", "L" i "K" kao i ferode u dimenzijama 200/35, 200/24 i 175/35.

Kapacitet nove fabrike je 300 000 komada kompozitnih bezazbestnih umetaka kao i 100 000 pari feroda godišnje.

 

Sadašnja proizvodnja Livnice "Požega" ima visok tehnološki nivo zahvaljujući modernoj opremi kojom raspolaže (moderna linija pripreme i mašinskog kalupovanja, indukcione peći,mašine za izradu jezgara, peskirnice, brusilice i dr.). Moderna laboratorija je opremljena kvantometrom za brzu hemijsku analizu, mikroskopom i ostalom potrebnom opremom što omogućava održavanje visokog nivoa kvaliteta naših proizvoda i zadovoljenje zahteva naših kupaca.

 

Naša stručna ekipa permanentno radi na osvajanju novih proizvoda i poboljšanju kvaliteta postojećeg programa. Dokazi o prethodno iznetom su i sertifikati ovlašćenih institucija koje posedujemo.

 

Jedinstvo Livnica ,,Požega,, DOO od januara 2015. godine posluje kao članica Jedinstvo grupe.